De woonzorgcentra te hulp
Het coronavirus trof de woonzorgcentra hard. Al in april 2020 detacheerde het UZ Gent acht verpleegkundigen naar vijf wzc’s. Uiteindelijk zouden een 30-tal verpleegkundigen er gaan bijspringen. Ook psychologen van het ziekenhuis ondersteunden ter plaatse het personeel en de bewoners.
Verpleegkundigen uitsturen
Veerle Decalf, urologisch verpleegkundige
‘Op 14 april ben ik gestart op de COVID-19-afdeling van een woonzorgcentrum in Wetteren. Het was best heftig: ik was het niet gewend om met beschermingsmiddelen te werken, moest de bewoners nog leren kennen en er was niet altijd het nodige materiaal beschikbaar. Ik werd er met open armen ontvangen, alle hulp was meer dan welkom.
Gaandeweg heb ik een goede band opgebouwd met de zorgverleners en de bewoners. Wat me vooral bijblijft is de warme manier waarop de zorgverleners met de bewoners omgaan, hun oprechte medeleven met wie het moeilijk had, de verslagenheid bij een overlijden, de gedeelde frustraties door de moeilijke werkomstandigheden. Ik heb mijn waardering voor hen neergeschreven in een brief. Ik wilde iedereen in het woonzorgcentrum ook nog eens bedanken voor de vijf intense weken die we samen hebben doorgebracht.
Het zorgpersoneel stond er ook open voor advies – onder meer over sondebeleid – om de zorgverlening te verbeteren. Het zou zeker nuttig zijn om onze expertise voortaan meer te delen met de woonzorgcentra. Zelf ga ik er nog vorming geven over urologische zorgverlening.’
Eerste vaccins voor de wzc’s
Sarah De Mûelenaere, adjunct-hoofdapotheker
Begin januari 2021 kon ook in de Oost-Vlaamse woonzorgcentra de vaccinatiecampagne voor COVID-19 van start gaan. Het UZ Gent stond als een van de 41 Belgische hub-ziekenhuizen in voor de bestelling, ontvangst, stockage, ontdooiing en distributie van COVID-19-vaccins. Het ziekenhuis leverde aan 15 procent van de Vlaamse wzc’s of 127 wzc’s in Oost-Vlaanderen. Medista verzorgde het transport naar de wzc’s (voor heel België). De verdunning en toediening gebeurde door de wzc’s zelf.
Sarah De Mûelenaere coördineerde de vaccinatiecampagne voor de Apotheek. ‘Op 4 januari kregen we de eerste levering Pfizer-vaccins, in verzegeld transport onder politiebewaking. We bewaarden ze op min 80 graden en ontdooiden ze een dag voor toediening in de frigo. In een koele kamer controleerden we alle vials op glasbreuk voor we ze klaarmaakten voor transport. De wzc’s bevoorraden deden we 7 dagen per week om het hen organisatorisch zo makkelijk mogelijk te maken.’
Eind februari 2021 kregen nagenoeg alle bewoners en personeelsleden de tweede dosis toegediend. In totaal gaat het over ongeveer 29.000 mensen, van wie 47 procent bewoners en 53 procent medewerkers. De WZC bevinden zich in deze regio’s: Gent, Oost- en West-Meetjesland, Schelde en Leie, Dender Zuid, Panacea, Aalst en Vlaamse Ardennen.
‘De wzc’s bevoorraden deden we 7 dagen per week.’