Geslaagd eerste werkjaar voor Netwerking en fondsenwerving


Jonkheer Yannick De Clercq
Directeur Netwerking, fondsenwerving en communicatie
De dienst Netwerking en fondsenwerving heeft een zeer geslaagd eerste werkjaar achter de rug. Een ziekenhuisbrede strategie werd uitgewerkt en ondanks de COVID-19-crisis namen de financiële giften en de materiële schenkingen een hoge vlucht.
Eind 2019 voegde het UZ Gent een directeur Netwerking, fondsenwerving en communicatie toe aan het directiecomité. Yannick De Clercq kreeg de opdracht de fundraising en netwerking te professionaliseren en een ziekenhuisbrede strategie uit te werken die moet resulteren in meer zichtbaarheid, transparantie en slagkracht.
‘Dat danken we onder meer aan nieuwe initiatieven zoals het Fonds Bashir Abdi en het COVID-19-fonds, die goed zijn voor 40 procent van het totaal aan financiële giften die we in 2020 ontvingen.’
Jonkheer Yannick De Clercq
‘Daar zijn we in geslaagd’, zegt Yannick De Clercq. ‘Dat danken we onder meer aan nieuwe initiatieven zoals het Fonds Bashir Abdi en het COVID-19-fonds, die goed zijn voor 40 procent van het totaal aan financiële giften die we in 2020 ontvingen.’ Een andere blikvanger was het Fonds Prinses Delphine van Saksen-Coburg, dat meer kunst en cultuur aan bod moet laten komen in het ziekenhuis. Ook werd werk gemaakt van zichtbaarheid en communicatie: zo staat op de website van het UZ Gent een duidelijk overzicht van de verschillende manieren om het ziekenhuis te steunen. Ook online financiële donaties zijn voortaan mogelijk en er kunnen acties worden opgezet via een crowdfundingplatform.
Nauwe banden met ZorgSaam Terneuzen
In het segment Netwerking ging extra aandacht naar de grensoverschrijdende samenwerking met ZorgSaam Terneuzen. Yannick De Clercq: ‘Het hechte partnership met dat ziekenhuis werd nu ook institutioneel verankerd, onder meer door een vertegenwoordiging in elkaars bestuur. ZorgSaam blijft in Zeeuws-Vlaanderen borg staan voor kwalitatieve basiszorg en wijst voor hooggespecialiseerde zorg door naar het UZ Gent. We zullen nog nauwer samenwerken voor gemeenschappelijke zorgprotocollen, permanente vorming en wetenschappelijk onderzoek. De samenwerking levert ook meer stagekansen voor artsen en verpleegkundigen op, zowel in ZorgSaam als in het UZ Gent.’
Ziekenhuisnetwerk Gent
Met ingang van 1 januari 2020 werd het Ziekenhuisnetwerk Gent (ZNG) officieel erkend door de Vlaamse overheid. Het ZNG brengt vier ziekenhuizen samen: het UZ Gent, AZ Sint-Lucas Gent, AZ Oudenaarde en AZ Jan Palfijn Gent. De vier ziekenhuizen werkten al jarenlang samen, onder meer voor zorgtrajecten, en bouwen die samenwerking nu als gelijkwaardige partners structureel uit. Ze stemmen hun medisch aanbod onderling op elkaar af, verwijzen patiënten door naar specialistische diensten en creëren schaalvoordeel bij ondersteunende dienstverlening. Het doel: de patiënt de best mogelijke zorg bieden, dicht bij huis. Voorzitter van het Ziekenhuisnetwerk Gent is Daniël Termont, ereburgemeester van Gent. Als voorzitter zet hij mee de strategische beleidslijnen van het netwerk uit.