Warme zorg

Warme zorg op kindermaat

Symfonieorkest aan bed

In juni bezocht het Symfonieorkest Vlaanderen het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth en de afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie van het UZ Gent. Het orkest bracht er miniconcerten en de kinderen maakten kennis met verschillende instrumenten. Tijdens een workshop slagwerk leerden ze samen trommelen.

De livemuziek toverde een glimlach op vele gezichtjes en hielp de jonge patiëntjes hun zorgen te vergeten. Prof. dr. Sabine Van daele, diensthoofd van het kinderziekenhuis: 'We vinden het belangrijk om de buitenwereld in het ziekenhuis te brengen. Iedereen voelt aan dat kunst troostend is en veel kan losmaken. De muziek liet onze patiëntjes even ontsnappen aan de medische sfeer.'

Safari-ambulance

Veel patiëntjes met primaire immuundeficiënties – aangeboren afwijkingen in de werking van het afweersysteem – moeten wekelijks naar het ziekenhuis voor hun behandeling. Dankzij de studenten van KTA Mobi kunnen ze dat nu met de coole safari-ambulance van Bubble ID, dat patiënten met primaire immuundeficiënties ondersteunt en een stem geeft.

KOPERGIETERY brengt kerstvoorstellingen naar patiëntjes

In de kerstperiode trok KOPERGIETERY naar het UZ Gent om er kinderen die de feestdagen in het ziekenhuis doorbrengen op te beuren met een kerstverhaal, een lied, een spel, een simpele babbel, een geheim of een luisterend oor. Naast acteurs, muzikanten en schrijvers namen ook sportlui deel aan de ‘Petites visites’.

De afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie, het Kinderrevalidatiecentrum, de verpleegafdelingen van het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth en deLIEving (spel- en leefruimte voor broers en zussen van opgenomen patiëntjes) kregen het bezoek van een van de 40-tal deelnemers. Onder hen Elise Bundervoet, Lize Feryn, Raf en Mich Walschaerts, Lieven Scheire, Nic Balthazar, Bruno Vanden Broecke en Griet Op de Beeck. Op vraag van de kinderen kwamen ook enkele Gentse brandweermannen en voetballers van K.A.A. Gent op visite.

Kerstkoffers

De kinderen van de afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie maakten vooraf samen met KOPERGIETERY kerstkoffers die mee op ronde gaan. In de koffertjes zitten verhalen, het Petites visites-lied, een puzzel, een memoryspel, een muziekmolentje en andere verrassingen om het bezoek in te vullen.

De fijne ontmoetingen vulden de kinderharten en lieten ook de artiesten niet onberoerd.

Kinderziekenhuis 24/7 opnieuw te gast

In 2019 liepen de opnames voor het tweede seizoen van het tv-programma Kinderziekenhuis 24/7. De patiëntjes in het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth kregen een kleine camera om ook deze editie hun eigen verhaal te vertellen.

'Het eerste seizoen van Kinderziekenhuis 24/7 was een heel mooie ervaring voor onze patiëntjes, families en medewerkers, zegt prof. dr. Sabine Van daele, diensthoofd van het kinderziekenhuis. ‘Het programma belicht mooi hoe uitgebreid de zorg is die de patiëntjes krijgen. De verhalen in het kinderziekenhuis kunnen aangrijpend zijn en soms is het even slikken, maar tegelijk is werken met kinderen vaak zo ontwapenend en mooi.'

Deel dit artikel op: