Warme zorg

Muziek als therapie

Muziek verlicht fysieke en emotionele ongemakken. Daarom trekken professionele muzikanten van de vzw MusIC sinds 2019 wekelijks naar het UZ Gent. Op de afdelingen Intensieve zorg en in het Brandwondencentrum brengen ze livemuziek aan bed, op maat van de patiënt. De muzikanten spelen geen concert maar ze passen de toon en het tempo van de muziek aan de reacties van de patiënt aan.

Tegengewicht voor pijn en stress

Veel patiënten en hun familie ervaren een opname op een afdeling Intensieve zorg als uitermate stresserend, zowel fysiek als mentaal. En die stress zindert vaak nog lang na. Dat wordt PICS genoemd: het post intensive care syndrome.

Psychologe Bo Van den Bulcke van het UZ Gent staat aan de wieg van MusIC, samen met verpleegkundige Willem Wittenberg van het Brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek. ‘We zijn voortdurend op zoek naar manieren om PICS te vermijden’, aldus de psychologe. ‘Muziek kan helpen om pijn, ongemak en stress weg te nemen.’ De eerste ervaringen waren veelbelovend. ‘We meten verschillende fysieke parameters, zoals ademhalingsfrequentie, hartslag en pijn’, zegt Van den Bulcke. ‘We merken dat livemuziek een positief effect heeft op de patiënten en hun familie.’

Deel dit artikel op: