Warme zorg

Intensieve zorg van je afschudden

Langer dan drie dagen op een afdeling Intensieve zorg verblijven, levert bij 67 procent van de patiënten na afloop lichamelijke, cognitieve en/of psychische klachten op – zo heeft onderzoek aangetoond. Die patiënten kampen met het Post Intensive Care Syndroom (PICS).

Veelvoorkomende klachten zijn: spierzwakte, geheugen- en concentratieproblemen, stress, angst- en depressiegevoelens en slaapproblemen. De klachten zijn te wijten aan de traumatische beleving van de IZ-opname en kunnen jarenlang aanhouden. Factoren zoals beademing, delirium en bloedvergiftiging kunnen het syndroom in de hand werken.

Een vereniging die zich het lot van deze patiënten aantrekt, bestond niet. Daarom richtten de psychologen van Intensieve zorg en het Brandwondencentrum de vzw UZ Intens op. Samen met een groep artsen, verpleegkundigen en paramedici uit de intensieve zorg engageren ze zich om de belangen van de patiënten en hun familieleden te behartigen.

UZ Intens organiseert ‘drop-ins’ voor oud-patiënten en hun naasten. In een informeel gesprek kunnen ze aan zorgverleners van IZ hun vragen stellen of kunnen ze hun verhaal kwijt. Ook het lotgenotencontact kan heilzaam zijn. IZ-medewerkers krijgen op hun beurt waardevolle informatie over hoe patiënten en familieleden de zorg op de afdeling beleven en welke kleine dingen er een grote impact op hebben. Zo kan het team de zorg nog verbeteren.

Deel dit artikel op: