Warme zorg

Aandacht voor het welzijn van kankerpatiënten

Twee nieuwe wellnessruimtes

Alle kankerpatiënten die een behandeling krijgen in het UZ Gent hebben recht op gratis schoonheidsverzorging en massages. Ambulante en opgenomen patiënten kunnen voortaan terecht in twee nieuwe, speciaal ingerichte wellnessruimtes: in het dagziekenhuis Medische oncologie en in de polikliniek BAS.

Massages en verzorgingssessies kunnen kankerpatiënten helpen om te ontspannen tijdens een stressvolle behandelingsperiode. Patiënten kunnen de sessies opnemen tijdens hun behandeling. UZ-vrijwilligers geven de massages en verzorgingssessies. Ze werden daarvoor opgeleid door het Kankercentrum.

De ruimtes werden ingericht met financiële steun van de Stichting tegen Kanker en de Morelgemvrienden.

Studenten lezen voor aan kankerpatiënten

Welke impact heeft voorlezen op het welzijn van kankerpatiënten? Om dat te onderzoeken werd in 2019 het voorleesproject ‘Samen Lezen’ opgestart bij patiënten met acute leukemie of een vaste tumor. Twintig studenten van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UGent lazen hen geregeld een halfuur voor. Elke student werd gekoppeld aan één patiënt. Ze bereiden zich op het project voor met een opleiding bij Het Lezerscollectief.

Het project wil zowel de professionele ontwikkeling van de studenten als het emotionele welbevinden en de levenskwaliteit van de patiënten in kaart brengen. Een student getuigde erover: “Ik vond het interessant om uit de rol van wetenschappelijke hulpverlener te stappen en meer oog te hebben voor de manier waarop we met de patiënten omgaan. Nu voelt een patiënt zich soms herleid tot zijn aandoening. Tijdens Samen Lezen kan je over normale zaken praten, als gelijken. Dat ‘even vergeten’ kan de patiënt verder helpen.”

Deel dit artikel op: