Topwerkgever

UZ Gent digitaliseert

Het UZ Gent investeert in heel wat ICT-projecten om het ziekenhuis efficiënter te maken. Het speelt een pioniersrol in de informatisering van de zorg en de optimalisatie van bedrijfsprocessen.

Administratie automatiseren

Het UZ Gent nam deel aan een Europees project om de versturing en verwerking van bestelbonnen en facturen te automatiseren. Via het gestandaardiseerde EDI-formaat kan ons computersysteem voortaan transactiegegevens met de computersystemen van verschillende leveranciers uitwisselen.

Voorheen werden bestelbonnen en facturen vooral verstuurd via e-mail of met de post en vervolgens manueel verwerkt. Dat vraagt veel tijd en verhoogt het risico op fouten. De EDI-berichten worden automatisch verwerkt, met een minimum aan menselijke tussenkomst. Het UZ Gent heeft dan ook de ambitie om met steeds meer partners via het gestandaardiseerde EDI-formaat te werken.

Recip-e gelanceerd

Recip-e is de elektronische variant van het papieren voorschrift. Het systeem werd in 2018 ziekenhuisbreed uitgerold. Geneesmiddelen voor ambulante patiënten worden voortaan alleen elektronisch voorgeschreven. De patiënt krijgt wel nog een afgedrukt bewijs van het elektronische voorschrift mee.

CoZo gaat viraal

Het Collaboratief Zorgplatform (CoZo) laat patiënten, zorgverleners en zorginstellingen snel en veilig medische gegevens uitwisselen. Het platform groeide uit een samenwerking van het UZ Gent met de Gentse ziekenhuizen en wordt ontwikkeld door het ICT-team van het UZ Gent. Vandaag is CoZo het grootste digitaal platform in België voor informatiedoorstroming en samenwerking tussen alle zorgactoren.

Gebruikers raadplegen CoZo op www.cozo.be of, sinds januari 2018, via de CoZo-app. En dat doen ze almaar vaker. In 2018 piekten de gebruikerscijfers met 700.000 opvragingen per maand – negen keer meer dan in 2015. Opvallend is dat patiënten makkelijker hun weg vinden naar het platform. In 2018 registreerden we 40.000 raadplegingen van medische gegevens door patiënten per maand.

Ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht om medische gegevens raadpleegbaar te maken. De overheid zet daar maximaal op in en integreerde CoZo daarom in het overheidsportaal Mijngezondheid, ook wel ‘Personal Health Viewer’ genoemd.

Opvragingen<br />per maand (2018)
Opvragingen
per maand (2018)
Meer opvragingen / maand vs in 2015
Meer opvragingen / maand vs in 2015
Raadplegingen medische gegevens<br />door patiënten / maand
Raadplegingen medische gegevens
door patiënten / maand

Inspanningen beloond

Onze inspanningen op het vlak van informatisering worden gehonoreerd. Zo mag het UZ Gent pronken met de Corporate IT-award in de categorie ‘organizational effectiveness’. Die prestigieuze prijs wordt uitgereikt aan organisaties die zich onderscheiden door te digitaliseren en bedrijfsprocessen te optimaliseren ten voordele van medewerkers en klanten, of in het geval van het UZ Gent, patiënten en verwijzers. Christiaan Polet (departementsdirecteur ICT), Bernard Fockaert (diensthoofd Bedrijfstoepassingen), Dirk Lemaitre (diensthoofd Elektronisch patiëntendossier) en Pieter Van Haute (diensthoofd Zorgtoepassingen) namen op 21 november de prijs in ontvangst in Genval.

Ook de FOD Volksgezondheid erkent dat het UZ Gent een digitale koploper is, meer bepaald wat betreft het elektronische patiëntendossier (EPD). Door de erkenning als zogeheten ‘Early adaptor’ kan ons ziekenhuis rekenen op een bijkomende financiële incentive vanuit het Budget van Financiële Middelen (BFM) van ziekenhuizen.

Deel dit artikel op: