Topexpertise

‘Wolk in mijn hoofd’: taboe over perinatale psychische problemen doorbreken

In de zomer van 2019 lanceerde het Gents Netwerk voor Perinatale Mentale Gezondheid de campagne ‘Wolk in mijn hoofd’. Met een sensibiliseringsfilmpje en een website willen ze het taboe rond psychische problemen voor, tijdens en na de zwangerschap doorbreken.

Problemen vaak onderbehandeld

In de perinatale periode – vanaf de zwangerschapswens tot één jaar na de bevalling – ervaart ongeveer 20 procent van de vrouwen psychische problemen. Die kunnen variëren van milde depressieve stoornissen of angststoornissen tot een ernstige postnatale psychose. Bij 75 procent van de depressieve moeders worden de problemen niet herkend en slechts 1 op de 10 krijgt de juiste hulp. Een goede mentale gezondheid is uiteraard belangrijk voor de vrouw zelf, maar daarnaast kunnen postnatale psychische problemen ook de interactie met de baby en de partner beïnvloeden.

prof. dr. Gilbert Lemmens, dienst Psychiatrie

Mentale problemen in de perinatale periode zijn vaak taboe. Je hoort blij te zijn met je zwangerschap of de geboorte van je kindje.

prof. dr. Gilbert Lemmens, dienst Psychiatrie

Prof. dr. Gilbert Lemmens (dienst Psychiatrie): ‘Mentale problemen in de perinatale periode zijn vaak taboe. Je hoort blij te zijn met je zwangerschap of de geboorte van je kindje. Vaak proberen vrouwen daarom hun klachten te verbergen en stellen ze de zoektocht naar hulp en behandeling uit.' Die behandeling kan bestaan uit therapeutische ondersteuning tijdens consultaties, dagbehandelingen of een opname. Na de bevalling kunnen moeders terecht in Moeder-Baby-Eenheden waar er ook ruimte is voor coaching tijdens de zorg en de interactie met de baby.

UZ Gent trekt netwerk

Al in 2018 had het UZ Gent samen met andere partners een screenings- en assessmentprotocol uitgewerkt en een zorgpad perinatale mentale gezondheid ontwikkeld. Dat gebeurde in een proefproject met de steun van de Vlaamse overheid.

Uit het project vloeide de oprichting voort van een Gents Netwerk voor Perinatale Mentale Gezondheid, dat de preventie, detectie en behandeling van mentale gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap tot één jaar na de bevalling wil verbeteren. Het netwerk is een samenwerking tussen verschillende diensten van het UZ Gent, Moeder-Baby-Eenheid Karus Campus Gent, Karus Campus Melle, Kraamkaravaan, Kind & Gezin, vertrouwensartsen, enkele wijkgezondheidscentra en ervaringsdeskundigen.

Dat netwerk ligt ook aan de basis van de campagne ‘Wolk in mijn hoofd’. Bij de campagne hoort ook de website www.wolkinmijnhoofd.be, die informatie over de psychische problemen, tips, getuigenissen en wegwijsinformatie over gespecialiseerde perinatale zorg verzamelt.

Deel dit artikel op: