Topexpertise

UZ Gent is referentiecentrum voor complexe pancreas- en slokdarmchirurgie

Sinds 1 juli 2019 centraliseert de federale overheid complexe ingrepen bij pancreas- en slokdarmkanker in ziekenhuizen die minstens 20 ingrepen per jaar uitvoeren. Uit cijfers van het Kankerregister blijkt dat de overlevingskansen in die centra veel hoger liggen dan in ziekenhuizen met minder expertise. Zowel voor pancreaschirurgie als voor slokdarmchirurgie kreeg het UZ Gent van het Riziv een erkenning in de nieuwe conventie.

Verwijzing en samenwerking

In het UZ Gent verricht een gespecialiseerd team van de dienst Algemene en hepatobiliaire heelkunde 80 tot 100 pancreasresecties per jaar. Ongeveer 60 daarvan zijn complexe Whipple-operaties in de pancreaskop. De chirurgen van de dienst Gastro-intestinale heelkunde voeren elk jaar zo'n 80 slokdarmresecties uit, waaronder 10 zeer complexe ingrepen in samenwerking met de dienst Hoofd- en halschirurgie.

Ziekenhuizen die geen Riziv-erkenning hebben, verwijzen voor complexe pancreas- en slokdarmchirurgie voortaan door naar een erkend referentiecentrum zoals het UZ Gent. De conventie legt een nieuw multidisciplinair consult op: het verwijzende en het behandelende team overleggen samen over de patiënt, meestal per videoconferencing. Patiënten komen naar het UZ Gent voor de ingreep en keren voor de nabehandeling terug naar het ziekenhuis dat hen behandelt. Een paar weken na de ingreep krijgen ze in het UZ Gent ook een postoperatief consult.

Nieuwe technieken

Zowel voor pancreas- als slokdarmchirurgie liggen de overlevingscijfers flink hoger dan vroeger. De chirurgen gebruiken steeds vaker minimaal-invasieve technieken die maximaal agressief zijn voor de tumor. Bij slokdarmkanker verbeteren CT- en PET-scans zowel de diagnostiek als de opvolging van de therapie. Steeds vaker wordt gekozen voor minimaal-invasieve ingrepen: die leveren minder complicaties en minder bloedverlies op, en de patiënt is sneller opnieuw actief. Bij vroege vormen van slokdarmkanker wordt vaker slokdarmsparend gewerkt, wat de levenskwaliteit verhoogt.

In de pancreaschirurgie is elektrische ablatie een veelbelovende nieuwe techniek: gevorderde, maar nog niet uitgezaaide tumoren kunnen we voortaan lokaal verbranden. Voor pancreastumoren wordt steeds vaker robotchirurgie ingezet. Dankzij de robot kunnen chirurgen heel precies en minimaal invasief optreden. Patiënten herstellen sneller en kunnen ook eerder naar de chemotherapie.

Deel dit artikel op: