Topexpertise

Consortium voor geavanceerde cel- en weefseltherapieën

Onder impuls van het Health, innovation and research institute (HIRUZ) heeft het UZ Gent een consortium opgericht voor innovatieve cel- en weefseltherapieën. Dat moet de bestaande expertise bundelen, kruisbestuivingen tussen onderzoekers stimuleren en innovaties sneller bij de patiënt brengen.

De opstart van het consortium wordt gefinancierd door het UZ Gent en door het Industrieel Onderzoeksfonds (IOF). Met het IOF wil de UGent innovaties helpen ontwikkelen via industriële toepassingen. Daarvoor wordt expertise uit verschillende onderzoeksgroepen gebundeld in business development consortia. Zo’n consortium wordt nu ook opgericht voor Advanced Cell and Tissue Therapy (ACT-T).

Kruisbestuiving stimuleren

Het Act-T Business Development Center wil de bestaande expertise in cel- en weefseltherapie samenbrengen. In het UZ Gent zijn immers al diverse onderzoeksgroepen bezig met nieuwe en krachtige cel- en weefseltherapieën. Voorbeelden zijn CAR-T-celtherapieën voor specifieke kankers en voor hiv, dendritische celvaccins voor longkanker en de ontwikkeling van een ‘biomeniscus’ door tissue engineering, met cellen van de patiënt zelf. Daarnaast worden therapieën met vetweefsel verkend om bijvoorbeeld borstweefsel na amputatie te herstellen. Ook wordt gewerkt aan het regenereren van functioneel hartweefsel.

prof. dr. Catherine Van Der Straeten, diensthoofd van HIRUZ

Door al die expertise in één consortium te bundelen, willen we de interactie tussen de onderzoekers stimuleren en onderlinge kruisbestuivingen in de hand werken.

prof. dr. Catherine Van Der Straeten, diensthoofd van HIRUZ

Prof. dr. Catherine Van Der Straeten, diensthoofd van HIRUZ: ‘Door al die expertise in één consortium te bundelen, willen we de interactie tussen de onderzoekers stimuleren en onderlinge kruisbestuivingen in de hand werken. Een gespecialiseerde business developer zal helpen om innovaties te commercialiseren en bruggen te slaan naar bedrijven. Die kunnen onze cel- en weefseltherapieën dan sneller ter beschikking stellen van de patiënt en de samenleving.’

GMP-Unit

Het UZ Gent beschikt momenteel al over een GMP-vergunning (Good Manufacturing Practices) om in studieverband cel- en weefseltherapieën te fabriceren. Die GMP-unit wordt uitgebreid en op middellange termijn aangevuld met een productiefaciliteit, wat kansen biedt voor nauwe samenwerking – en zelfs cohousing – met start-ups en spin-offs. ‘Met het nieuwe consortium brengen we alle stukjes van de puzzel samen’, zegt prof. dr. Van Der Straeten. ‘Onderzoekers staan in voor de ontwikkeling, de validering en de klinische studies, bedrijven brengen de nieuwe therapieën naar de patiënt en met het HIRUZ waken we erover dat in het hele traject de wet- en regelgeving wordt gevolgd.’

Deel dit artikel op: