Topexpertise

Het Centrum voor sportgeneeskunde legt de lat hoog - al een kwarteeuw lang

In 2019 mocht het Centrum voor sportgeneeskunde 25 kaarsen uitblazen. Een kwarteeuw lang al kunnen topsporters en recreatieve sporters er terecht om hun prestaties en hun fysiek en psychisch welbevinden naar een hoger niveau te tillen. Ook in sportmedische screening en revalidatie is het centrum toonaangevend.

Innovatief en wetenschappelijk

Het Centrum voor sportgeneeskunde is een multidisciplinair centrum dat zich tot de brede sportende populatie richt – van beginnende tot recreatieve en competitieve sporters en topsporters, zowel in individuele sporten als in teamsporten. Het centrum werkt samen met de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen en de vakgroep Revalidatiewetenschappen (UGent). Daardoor kan het Centrum voor sportgeneeskunde een innovatieve en wetenschappelijk onderbouwde dienstverlening aanbieden.

De dienstverlening omvat onder meer:

  1. Medisch consult en sportkeuringen: de diagnose en de behandeling van sportletsels en het sportmedisch geschiktheidsonderzoek dat sportfederaties en organisatoren opleggen. Het centrum is door de Vlaamse Gemeenschap erkend als keuringscentrum volgens het decreet inzake gezond en ethisch sporten.
  2. Inspanningstesten en trainingsadvies: door middel van een progressieve inspanningstest worden aspecten zoals lactaatconcentratie, zuurstofopname en hartfrequentie grondig geëvalueerd. Op basis daarvan krijgt de sporter een professioneel en wetenschappelijk onderbouwd trainingsschema, afgestemd op de individuele doelstellingen.
  3. Ganganalyse en fietsafstelling: verkeerd schoeisel en een foute fietspositie kunnen aanslepende blessures veroorzaken. Met een ganganalyse wordt daarom het bewegingspatroon ontleed, zowel stappend als lopend met verschillende schoenen. Lopers kunnen bij de podoloog terecht voor een uitgebreide looptechnische analyse. De fietsopmeting levert dan weer advies op over de juiste fietspositie en de ideale fietsmaten.
  4. Sportkinesitherapie: het team helpt sporters met musculoskeletale aandoeningen om actief te revalideren, maar biedt bijvoorbeeld ook blessurepreventieve screening aan.
  5. Advies over sportvoeding: de sportdiëtist analyseert het voedingspatroon en maakt een individueel voedingsplan op maat.
  6. Psychologische ondersteuning: de sportpsycholoog werkt structureel aan prestatieverbetering en mentale voorbereiding op competitie, maar pakt ook klinische vragen en stoornissen aan, zoals faalangst, eetstoornissen of depressie.

Sinds 1996 organiseert het Centrum voor sportgeneeskunde elk jaar meerdere bijscholingsavonden over diverse thema's uit de sportgeneeskunde en sportwetenschappen. Die bijscholingen zijn bedoeld voor trainers en atleten, bachelors en masters in de lichamelijke opvoeding, kinesitherapeuten en sportartsen. Om de twee jaar wordt bovendien een sportsymposium georganiseerd.

Tim Brys roeit samen met Niels Van Zandweghe in de lichte dubbeltwee. Ze haalden brons op de wereldkampioenschappen (2018) en de Europese kampioenschappen (2019). Ze plaatsen zich ook voor de – naar 2021 verschoven – Olympische Spelen in Tokio.

‘Het centrum voor sportgeneeskunde heeft al veel ervaring opgebouwd met roeien. Ik kom er twee à drie keer per jaar voor mijn inspanningstesten op de roei-ergometer. Tijdens zo’n test neemt de belasting in stapjes toe tot de maximale inspanning wordt bereikt. Intussen worden het lactaat, de hartfrequentie en andere parameters gemeten. Op basis van de test worden hartslagzones bepaald, met de areobe en anarobe drempel. Daarvoor werk ik samen met inspanningsfysioloog prof. Jan Boone. Overigens ligt het centrum voor sportgeneeskunde niet zo ver uit de buurt - ik fiets er altijd heen, zodat ik al goed opgewarmd ben.’

Deel dit artikel op: