Innovatie

Zelfmeetkiosk op de Spoedgevallendienst

In de wachtzaal van de Spoedgevallendienst van het UZ Gent staat sinds de lente van 2019 een zelfmeetkiosk. Met dat toestel kunnen patiënten zelf hun bloeddruk, pols, zuurstofsaturatie en lichaamstemperatuur meten. Het UZ Gent is het eerste Belgische ziekenhuis dat op zijn spoedgevallendienst zo’n zelfmeetkiosk gebruikt.

Het toestel is erg gebruiksvriendelijk en geeft de patiënten instructies op een aanraakscherm. Ze leggen hun arm in het toestel, dat meteen vitale parameters zoals bloeddruk, pols en zuurstofsaturatie meet. Daarna krijgen ze enkele meerkeuzevragen voorgeschoteld over de klachten en eventuele allergieën. Die zelftest kost de patiënt slechts drie minuten.

Per patiënt bespaart het toestel de triageverpleegkundige kostbare tijd, die hij of zij kan gebruiken om naar de patiënt te luisteren en zorg toe te dienen. Doordat de resultaten ook op een scherm in de triageruimte en in de centrale verpleegpost verschijnen, kunnen de verpleegkundigen ernstige klachten ook sneller oppikken en kunnen ze zo nodig meteen ingrijpen.

Aan de innovatie is ook een onderzoeksproject gekoppeld om de voordelen van de kiosk op de Spoedgevallendienst in kaart te brengen. Het project krijgt de steun van het Platform voor medische innovatie van het UZ Gent.

Deel dit artikel op: