Innovatie

Robotgestuurde prostaatbiopsie in MRI-scanner spoort kanker preciezer op

Bij patiënten met kleine prostaatafwijkingen kunnen radiologen voortaan een prostaatbiopsie in de MRI-scanner uitvoeren. Het UZ Gent is het eerste – en voorlopig ook het enige ziekenhuis in België dat met de technologie werkt.

De nieuwe methode vergroot de kans dat prostaatkanker vroeger wordt opgespoord. Ze neemt zo de onzekerheid weg bij patiënten die in het bloed een afwijkende waarde van prostaatspecifiek antigeen (PSA) hebben. Een verhoogde PSA-waarde kan mogelijk wijzen op prostaatkanker. In dat geval volgt vaak een MRI-scan om eventuele afwijkingen op te sporen. Vervolgens voert de arts een doelgerichte biopsie uit naar de afwijking. De biopsie geeft uitsluitsel of er al dan niet een tumor is en vertelt ook hoe uitgebreid en agressief de tumor is.

Grote zekerheid, minder complicaties

Door de biopsie meteen uit te voeren in de MRI-scanner, de zogeheten in-bore MRI-geleide prostaatbiopsie, kan veel preciezer worden gewerkt. Dr. Pieter De Visschere (dienst Medische beeldvorming): 'Vroeger zagen we op een MRI-scan van de prostaat soms een kleine verdachte afwijking, die niet door de klassieke biopsiemethodes werd bevestigd. Als de PSA-waarden daarna bleven stijgen, twijfelden we of we wel een representatief weefselstukje hadden weggenomen. Vaak zat er niets anders op dan een nieuwe biopsie te nemen. De patiënt bleef in onzekerheid.’

Nu gebruikt de arts een kleine robot die met de scanner verbonden is. Dr. De Visschere: ‘Je bestuurt de robot vanop afstand en je kunt heel precies biopten nemen. Met de nieuwe methode zijn we zeker dat de biopsienaald in de verdachte afwijking terechtkomt en dat het weggenomen stukje representatief is. De nieuwe techniek vergroot dus de kans op een vroege opsporing van prostaatkanker. Er zijn ook minder puncties nodig, wat de kans op complicaties verkleint.’ Intussen werden al een 50-tal patiënten met deze methode gebiopseerd.

dr. Pieter De Visschere, dienst Medische beeldvorming

Met de nieuwe methode zijn we zeker dat de biopsienaald in de verdachte afwijking terechtkomt en dat het weggenomen stukje representatief is.

dr. Pieter De Visschere, dienst Medische beeldvorming

Deel dit artikel op: