Innovatie

Primeur: robotgeassisteerde luchtpijpchirurgie

Voor het eerst in België werd een stukje luchtpijp verwijderd met behulp van een robot. Een multidisciplinair team van het UZ Gent voerde de ingreep uit bij een patiënt met een tumor in de luchtpijp. De klassieke open chirurgie bij zo’n aandoening is zwaar en belastend. Met de robot gebeurt de ingreep minimaal invasief en herstelt de patiënt sneller.

De robotgeassisteerde ingreep gebeurde onder leiding van dr. Liesbeth Desender en prof. dr. Frank Vermassen (dienst Thoracale en vasculaire heelkunde). De robot heeft werkarmen waaraan een camera en instrumenten worden bevestigd. Via holle buisjes in kleine incisies worden de instrumenten in de borstkas van de patiënt gebracht.

Sneller herstel

Dr. Desender: ‘Eerst hebben we met een camera in de luchtpijp de tumor zo exact mogelijk gelokaliseerd. Met de robot konden we de luchtpijp tot op de millimeter nauwkeurig vrijmaken, het zieke stuk luchtpijp verwijderen en de twee delen van de luchtpijp ook nauwkeurig weer aan elkaar hechten.’

Bij de klassieke operatie maken chirurgen de borstkas langs de zijkant open om via die weg het aangetaste stuk luchtpijp te kunnen verwijderen. Die ingreep is erg belastend, zodat de patiënt een lange en pijnlijke revalidatie voor de boeg heeft. De robotgeassisteerde kijkoperatie heeft het voordeel dat de patiënt minder pijn heeft en veel vlotter herstelt.

De voorbije jaren heeft het UZ Gent heel wat ervaring en expertise opgebouwd met robotgeassisteerde ingrepen. Zo wordt de robot al ingezet voor operaties aan onder andere de nieren, de blaas, de prostaat, de lymfeklieren, de urineleider, de lever en de baarmoeder. Dat past in het beleid van het ziekenhuis om innovatieve technologieën snel te verkennen en te evalueren en in te zetten in het belang van de patiënt.

Deel dit artikel op: