Innovatie

Grensverleggend revalideren in de Smart Space

In september 2019 werd in het Revalidatiecentrum van het UZ Gent Smart Space geopend, een ziekenhuisbreed platform voor nieuwe technologieën in de zorg. De Smart Space moet klinische zorg, praktijkrelevant onderzoek en productontwikkeling met elkaar vervlechten. Een eerste blikvanger is de GRAIL, een revalidatiesysteem dat lopen traint en meet in een uitdagende virtuele omgeving.

Veilig en levensecht trainen

GRAIL staat voor Gait Real-time Analysis Interactive Lab en is een hoogtechnologisch platform waarmee patiënten gericht en efficiënt kunnen revalideren. Het combineert een geavanceerde loopband met een virtuele omgeving en een systeem voor bewegingsregistratie.

Terwijl de patiënt op de band loopt, ziet hij op een reusachtig panoramisch scherm een virtuele omgeving: een drukke wandelstraat, een pad in een bos, een zebrapad enz. De patiënt hoort ook het omgevingsgeluid. Onder de loopband zitten drukplaten die de druk- en schuifkrachten in kaart brengen. Twaalf camera’s volgen voortdurend de bewegingen. Al die informatie wordt in realtime verwerkt en geprojecteerd, zodat de patiënt meteen ziet wat hij doet.

‘We willen de GRAIL vooral inzetten voor amputatiepatiënten en patiënten met een hersenletsel, zowel kinderen als volwassenen’, zeggen revalidatiearts Ruth Van Der Looven en hoofdergotherapeut Lode Sabbe (Revalidatiecentrum). ‘Het doel van de revalidatie is dat mensen ondanks hun beperkingen weer volop aan de samenleving kunnen deelnemen: thuis, op het werk, op school. Met de GRAIL halen we de dagelijkse leefwereld in het ziekenhuis binnen, zodat patiënten die rollen levensecht kunnen trainen, in een veilige setting.’

Productontwikkeling, dicht bij de patiënt

De bewegingsregistratie levert ook waardevolle data op voor wetenschappelijk onderzoek dat de technologische innovatie in de zorg vooruithelpt. Het Revalidatiecentrum start samen met UGent een doctoraatsproject op rond kinematische analyse van de bovenste ledematen. Met diverse andere diensten in het UZ Gent worden intussen onderzoekssporen verkend: beter uitlijnen van knieprothesen bij kankerpatiënten, bewegingsrevalidatie bij parkinsonpatiënten, gewenningstherapie voor patiënten met evenwichtsstoornissen, visuele stimulatie bij mensen met een netvliesprothese of na gentherapie of met neglect.

Ook zijn er plannen om samen te werken met andere bedrijven en start-ups om de productontwikkeling dichter bij de patiënt te brengen, bij voorkeur in co-creatie met ingenieurs en ontwerpers. Die productontwikkeling maakt meteen de cirkel rond: de dagelijkse klinische zorg levert data op voor onderzoek, uit dat onderzoek en de klinische expertise vloeien dan nieuwe producten voort, waarmee de klinische praktijk wordt verrijkt en verbeterd.

Deel dit artikel op: