Innovatie

Artsen reconstrueren vrouwelijke plasbuis met wangslijmvlies

In het UZ Gent hebben urologen voor het eerst de plasbuis van een vrouw met wangslijmvlies gereconstrueerd. De techniek wordt al langer toegepast bij mannen, maar bij vrouwen is hij veel complexer en risicovoller.

Van de vrouwen die moeilijk plassen, kampt ongeveer 10 procent met een vernauwing van de plasbuis. Prof. dr. Nicolaas Lumen (Urologie): ‘Symptomen zijn een trage straal, moeilijk kunnen leegplassen, pijn bij het plassen en herhaalde urineweginfecties. Een korte vernauwing kunnen we met eenvoudige ingrepen behandelen, maar bij herval of langere vernauwingen is een transplantatie de beste oplossing.’

Complexe ingreep

Voor de ingreep haalt de arts slijmvlies uit de binnenkant van de wang van de patiënt, waar het nadien vanzelf teruggroeit. Hij snijdt de plasbuis ter hoogte van de vernauwing open en naait aan beide kanten een stuk wangslijmvlies vast. Het resultaat is een verbrede plasbuis met een normale diameter.

Bij mannen reconstrueren urologen al twintig jaar plasbuizen met wangslijmvlies. Ook in het UZ Gent passen artsen die techniek frequent toe. Voor vrouwen werden in de wetenschappelijke literatuur minder dan 100 gevallen beschreven. Door anatomische verschillen is de ingreep bij vrouwen een stuk complexer en is het risico op complicaties zoals incontinentie veel groter.

'De eerste Belgische ingreep blijkt alvast een succes', zegt dr. Marjan Waterloos (dienst Urologie). ‘Na twee weken hebben we de blaassonde verwijderd. De patiënte vertelde dat ze voor het eerst in 23 jaar kon plassen zonder pijn. Alles wijst erop dat de plasbuisreconstructie nu ook geslaagd is bij een vrouw.’

Deel dit artikel op: