Innovatie

Nieuwe chirurgische techniek voor pancreastumoren

Voor moeilijk behandelbare pancreastumoren biedt het UZ Gent voortaan een nieuwe, hoogespecialiseerde chirurgische techniek aan: irreversibele elektroporatie (IRE) van het tumorweefsel.

Nadat de patiënt onder narcose werd gebracht, plaatst de chirurg naalden in de tumor waartussen elektrische stroomstootjes met hoog voltage worden gestuurd, die in reeksen van pulsen worden gegeven. Die elektroshocks vernietigen de tumor. Omdat de stroomstootjes maar heel kort duren, komt weinig hitte vrij, zodat de tumor wordt vernietigd zonder dat de aanliggende bloedvaten of ander weefsel worden beschadigd.

Dat is meteen ook het grote verschil met thermische ablatie, een techniek waarbij de tumor wordt verbrand door verhitting. Bij thermische ablatie is beschadiging van bloedvaten en galwegen niet altijd te vermijden. Irreversibele elektroporatie is dan ook erg geschikt voor tumoren die in de buurt van bloedvaten liggen en waarvoor het niet zinvol is om ze chirurgisch te verwijderen. Patiënten met zulke inoperabele pancreastumoren waren doorgaans aangewezen op palliatieve chemotherapie. De nieuwe techniek vermindert de tumorload en verhoogt zo de levensverwachting.

De invoering van de nieuwe techniek in het UZ Gent werd financieel ondersteund door het Platform voor medische innovatie.

Deel dit artikel op: