Innovatie

Een Faciaal centrum in de dienst Plastische heelkunde

In de dienst Plastische heelkunde werd een Faciaal centrum opgericht. Plastische en maxillofaciaal chirurgen werken er multidisciplinair samen om complexe aandoeningen in het hoofd-halsgebied geïntegreerd aan te pakken.

Het Faciaal centrum legt zich toe op de behandeling van aandoeningen en pathologieën van de beenderige structuren en de weke delen van het hoofd-halsgebied. Die omvatten een brede waaier: oncologische behandeling en opvolging; esthetische gezichtschirurgie zoals neus- en ooglidcorrecties; de behandeling van fracturen in het gezicht en het herstel van huid en weke delen na een trauma; aangeboren afwijkingen zoals schisis en bloedvatafwijkingen, herstel van huiddefecten in het aangezicht na behandeling van huidtumoren, genderconfirmatiechirurgie van het gezicht, behandeling van aangezichtsverlammingen.

Twee pijlers

De kiem van het Faciaal centrum ligt in de multidisciplinaire voorbereiding van de eerste aangezichtstransplantatie in België (2011). Onder impuls van prof. dr. Phillip Blondeel en prof. dr. Hubert Vermeersch werd een centrum in de steigers gezet om complexe aandoeningen in het hoofd-halsgebied te behandelen. Liever dan deze anatomische regio verkokerd aan te pakken, elk vanuit zijn of haar discipline, wordt voortaan uitgegaan van de aandoeningen zelf en wordt bekeken welke disciplines voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak nodig zijn.

Van bij het begin was het belangrijk om in het Faciaal centrum de twee belangrijkste pijlers te integreren: plastische heelkunde voor de weke delen, maxillofaciale heelkunde voor de beenderige structuren. Daarrond werd dan een netwerk uitgebouwd met andere diensten in het UZ Gent, zoals de dienst Oogheelkunde, de dienst Dermatologie, de dienst Tandheelkunde, de dienst Neus-, keel- en oorheelkunde, de dienst Neurochirurgie en de dienst Hoofd- en halsheelkunde.

Technologische innovaties

Plastisch chirurg prof. dr. Nathalie Roche – onder meer verbonden aan het Schisisteam – sloot zich bij het initiatief aan. Twee jonge chirurgen bouwen het Faciaal centrum mee uit: plastisch chirurg dr. Nicolas Dhooghe en maxillofaciaal chirurg dr. Renaat Coopman, die ook een achtergrond in de tandheelkunde heeft. Het Faciaal centrum wisselt maandelijks ideeën uit over complexe casussen. Daarnaast wordt uiteraard permanent en intensief overlegd over de optimale behandelplannen.

De samenwerkingen en de ideeënuitwisseling tussen ervaren en jongere artsen werkt bevruchtend. Ze zorgen er mee voor dat het Faciaal centrum de vinger aan de pols houdt van technologische innovaties. Een belangrijk aspect daarvan is het gebruik van 3D-technieken en simulaties, inclusief het printen van chirurgische hulpstukken en de virtuele chirurgische planning en opvolging. Bij een kwaadaardig letsel in het kaakbot, bijvoorbeeld, wordt een CT-scan in 3D geprint, zodat de chirurgen de ingreep vooraf heel nauwkeurig kunnen visualiseren. Chirurgische hulpstukjes worden op maat van de patiënt geprint, zodat ze precies op de kaak passen. Ook zaag- en boorpunten worden vooraf nauwkeurig gemarkeerd. Voor het zagen wordt een piëzotoom gebruikt, een instrument op basis van ultrasone frequenties dat de weke delen niet beschadigt. Die innovaties leveren een gepersonaliseerde chirurgische aanpak op die sneller, preciezer en veiliger is.

Deel dit artikel op: