Innovatie

Accuratere diagnostiek met slimme huidscanner

De dienst Dermatologie van het UZ Gent was – samen met UZ Leuven – nauw betrokken bij de ontwikkeling van een slimme digitale huidscanner die dermatologen helpt om huidtumoren beter en vroeger op te sporen. Het mobiele toestel, Demetra, werd ontwikkeld door het technologiebedrijf Barco.

Nauwkeuriger interpreteren

Huidkanker is in België de meest voorkomende vorm van kanker: in 2018 kregen 39.000 Belgen de diagnose. In de strijd tegen de ziekte is een accurate diagnostiek van verdachte huidvlekjes cruciaal. Daarvoor wordt meestal een dermatoscoop gebruikt, een klassiek analoog toestel dat gebruikmaakt van wit licht. De nieuwe digitale huidscanner combineert wit licht en multispectraal licht en moet zo tot nog betere beeldvorming komen.

Demetra kan simultaan een tiental multispectrale beelden van een letsel nemen. Dermatologen kunnen de foto’s ook eenvoudig vergelijken met eerder gemaakte beelden, zodat ze de evolutie van een huidvlekje makkelijker kunnen opvolgen en zo nodig meteen kunnen ingrijpen. Bovendien kunnen ze de foto’s vergelijken met tienduizenden gelijkaardige beelden van letsels waarvan de diagnose al bekend is. Dat stelt dermatologen in staat om huidvlekken accurater te interpreteren en op te volgen dan met de klassieke dermatoscoop.

Zelflerende algoritmen

Demetra werd ontwikkeld dankzij een project van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Ook prof. dr. Lieve Brochez en prof. dr. Evelien Verhaeghe van de dienst Dermatologie waren bij dat project betrokken.

Het UZ Gent werkt met Barco samen om de mogelijkheden van het toestel nog uit te breiden. Zo is het de bedoeling om zelflerende algoritmen (AI) te introduceren. Daarvoor wordt een grote dataset met beelden van huidletsels verzameld. Zelflerende algoritmen zouden op termijn de dermatoloog kunnen ondersteunen bij de diagnose. Ook wordt gewerkt aan een ‘body mapping’-systeem dat het toestel in staat moet stellen om veranderingen in huidaandoeningen te detecteren.

Deel dit artikel op: