Investeren in (gedeelde) onderzoeksinfrastructuur


Prof. dr. Piet Hoebeke
Decaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
De faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen maakt werk van core facilities: onderzoekers kunnen diensten en apparatuur voortaan met elkaar delen. Ook onderzoekers van het UZ Gent kunnen daar gebruik van maken.
‘Met het CORE-project willen we daarom onderzoeksinfrastructuur – materiaal, diensten, apparatuur – met zoveel mogelijk onderzoekers delen’
Prof. dr. Piet Hoebeke
‘Onderzoeksinfrastructuur die je niet gebruikt, rendeert niet’, zegt prof. dr. Piet Hoebeke, decaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. ‘Met het CORE-project willen we daarom onderzoeksinfrastructuur – materiaal, diensten, apparatuur – met zoveel mogelijk onderzoekers delen.’ Dat levert allerlei voordelen op, zegt core facilities manager Frédéric Clement, die het project trekt. ‘Het is kostenefficiënt, de dure onderzoeksinfrastructuur rendeert beter, we hebben minder toestellen nodig en kunnen het gebruik ervan centraal beheren en organiseren én het is duurzamer.’ De UGent stelt zijn core facilities ook ter beschikking van externe onderzoekers, tegen een marktconforme vergoeding.
‘Voor het CORE-project werden faciliteiten geselecteerd die we prioritair willen delen’, zegt onderzoeksdirecteur prof. dr. Guy Joos. ‘We zijn begonnen met drie core facilities. De eerste is flowcytometrie, een techniek die veel onderzoekers gebruiken om cellen te analyseren. Als we de flowcytometers op de campus delen, hebben we er minder nodig, besparen we op onderhoud en kunnen we gemakkelijker investeren in de nieuwste apparatuur.’ Nog twee andere onderzoeksfaciliteiten worden CORE: het Infinity Lab, een expertisecentrum voor preklinische beeldvorming bij kleine proefdieren, en het Animalarium, dat proefdieren verzorgt en huisvest en onderzoekers ondersteunt bij hun dierexperimenten.
Ook onderzoekers van het UZ Gent kunnen van de core facilities gebruikmaken. Dat versterkt de onderzoekscommunity voor translationeel onderzoek op de campus, dat medische innovaties from bench to patient brengt.