Huisartsenwachtpost op campus UZ Gent


Prof. dr. Peter De Paepe
Diensthoofd Spoedgevallendienst
De Spoedgevallendienst van het UZ Gent en de nieuwe wachtpost van de Huisartsenvereniging Gent werken voortaan operationeel samen.
In oktober 2020 openden de Huisartsenvereniging Gent en het UZ Gent een nieuwe huisartsenwachtpost op de campus van het UZ Gent, naast de Spoedgevallendienst. Een goede zaak voor de huisartsen, maar ook voor de patiënten, die zo vlotter naar het juiste zorgniveau kunnen worden geloodst. De huisartsenwachtpost wordt beheerd door de Huisartsenvereniging Gent en functioneert autonoom. Als de huisarts beslist dat de patiënt naar het ziekenhuis moet, hoeft die niet per se naar het UZ Gent te gaan, en omgekeerd.
Operationele samenwerking
‘De federale overheid riep enkele jaren geleden op om huisartsenwachtposten te organiseren in de buurt van spoedgevallendiensten’, zegt prof. dr. Peter De Paepe, diensthoofd Spoedgevallendienst. ‘Men wilde de middelen voor eerstelijnszorg en de spoedgevallendiensten efficiënter inzetten, door te vermijden dat pathologieën die eigenlijk bij de huisarts thuishoren bij een spoedgevallendienst zouden terechtkomen. Als wachtposten en spoedgevallendiensten operationeel samenwerken, kunnen ze patiënten zo nodig vlot naar elkaar doorverwijzen.’
‘Als wachtposten en spoedgevallendiensten operationeel samenwerken, kunnen ze patiënten zo nodig vlot naar elkaar doorverwijzen’
prof. dr. Peter De Paepe
Met de huisartsenvereniging werd grondig overlegd over de profielen die naar de wachtpost kunnen worden doorverwezen. Alle patiënten die zich bij de Spoedgevallendienst melden, worden bevraagd door de triageverpleegkundige, die op basis van klachten en symptomen de urgentiegraad bepaalt. Een nieuwe triagecategorie werd aangemaakt, voor patiënten die beter door de huisarts kunnen worden gezien. Ook vanuit de wachtpost kunnen huisartsen op basis van hun medische inschatting patiënten naar de Spoedgevallendienst sturen.