Faciaal centrum voor complexe hersteloperaties

Complexe aandoeningen in de aangezichtsregio en het hoofd- en halsgebied geïntegreerd aanpakken: dat beoogt het nieuwe Faciaal centrum van het UZ Gent. Het brengt kennis en kunde samen in een platform dat ook ter beschikking staat van andere ziekenhuizen.
Aandoeningen in de aangezichtsregio en het hoofd- en halsgebied zijn vaak zo uitdagend dat ze multidisciplinair besproken en behandeld moeten worden. Met het Faciaal centrum beschikt het UZ Gent nu over een platform voor zulke complexe pathologieën. Patiënten kunnen voortaan terecht bij één meldpunt. Het team bekijkt welke disciplines nodig zijn en doktert in gezamenlijk overleg een traject op maat uit, dat multidisciplinair wordt uitgewerkt.
Twee pijlers geïntegreerd
Het Faciaal centrum verzamelt de expertise en de ervaring die nodig zijn voor complete reconstructies van bot, huid, zenuw, bloed- en lymfevaten en vetweefsel. Doordat één gespecialiseerd team ingewikkelde hersteloperaties uitvoert, bouwt het veel kennis en kunde op. Het platform staat ook ter beschikking voor andere ziekenhuizen: collega’s kunnen in het UZ Gent terecht voor advies of om hun behandelplan af te toetsen in een peer review.
De kiem van het Faciaal centrum ligt in de multidisciplinaire voorbereiding van de eerste aangezichtstransplantatie in België (2011). Onder impuls van prof. dr. Phillip Blondeel en prof. dr. Hubert Vermeersch werd in de dienst Plastische heelkunde een centrum in de steigers gezet voor complexe behandelingen in het hoofd- en halsgebied. Daarin werden al meteen twee pijlers geïntegreerd: plastische heelkunde voor de weke delen, maxillofaciale heelkunde voor de benige structuren. Plastisch chirurg prof. dr. Nathalie Roche – onder meer verbonden aan het Schisisteam – sloot zich bij het Faciaal centrum aan. Twee jonge chirurgen bouwen het nu verder uit: plastisch chirurg dr. Nicolas Dhooghe en mond-, kaak- en aangezichtschirurg en tandarts dr. Renaat Coopman.
Ervaring en innovatie
De ideeënuitwisseling tussen ervaren en jongere artsen werkt bevruchtend. Ze zorgt er mee voor dat het Faciaal centrum de vinger aan de pols houdt van technologische innovaties. Een voorbeeld daarvan is de preoperatieve virtuele planning en opvolging. Met behulp van beeldvormende technieken wordt een virtueel chirurgisch plan gemaakt, zodat chirurgen accuraat kunnen voorspellen wat het resultaat zal zijn. Door de CT-scan in 3D te printen kunnen ze de ingreep vooraf ook visualiseren. Met een intra-operatieve CT-scan kunnen ze de ingreep bovendien monitoren, zodat ze het resultaat zo nodig meteen kunnen bijsturen.